kasza jaglana
brokuły
sól
pieprz
zioła prowansalskie
suszone pomidory
mąka kukurydziana
olej roślinny (do smażenia)
Przy przygotowywaniu tego dania nie ucierpiało żadne zwierzę! :)
~ ~ ~
Kasza jaglana ma w kuchni olbrzymi potencjał, który ja dopiero uczę się wykorzystywać. Znalazłam gdzieś w Internecie przepis na kotlety z kaszy jaglanej i trochę go zmodyfikowałam. Efekt jest smaczny i bardzo zdrowy. Kotlety te nadają się zarówno dla wegetarian jak i wegan.
Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną. Osobno ugotuj brokuły, ówcześnie opłukane i podzielone na mniejsze różyczki. Po odcedzeniu pokrój je na malutkie cząstki. Po ugotowaniu kaszy, kiedy jest jeszcze w garnku dodaj do niej brokuły i wymieszaj. Pozostaw na kilka minut pod przykryciem. Kiedy składniki są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, dodaj przyprawy wedle uznania i uformuj kotleciki. Obtocz je w mące kukurydzianej i usmaż na patelni na roślinnym oleju. Podawaj z suszonymi pomidorami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz