środa, 20 sierpnia 2014

#21. Kopytka


Produkty, które "ucierpiały" przy przygotowywaniu tego dania:

ziemniaki
mąka pszenna
sól
wegetariański sos pieczeniowy instant

    Przy przygotowywaniu tego dania nie ucierpiało żadne zwierzę! :)

    ~ ~ ~

    Kopytka... Proste, znane każdemu danie. Czy zdrowe? Bywają zdrowsze, jednak spożywane raz na jakiś czas nie zaszkodzą naszemu zdrowiu. Czy smaczne? Odpowiednio przygotowane - bardzo! Szybkie w przygotowaniu, niedrogie, sycące. 

    Przygotowanie:  Obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie cztery duże ziemniaki, a następnie je ostudź i rozgnieć. Wsyp do miski około szklankę mąki i odrobinę soli. Zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z masy cienki wałek i pokrój go na krótkie, ok. pięciocentymetrowe odcinki. Partiami gotuj kopytka do momentu wypływania ich na powierzchnię wody. Odcedź kopytka i podaj je z przygotowanym według instrukcji na opakowaniu sosem pieczeniowym. Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz