sobota, 16 sierpnia 2014

#17. Zdrowa, wegetariańska pizza.






Produkty, które "ucierpiały" przy przygotowywaniu tego dania:

mąka pełnoziarnista
suche drożdże
przecier pomidorowy
oregano
sól
pieprz
cukier
papryczka pepperoni
papryczka jalapeño
kukurydza
papryka
pomidorki koktajlowe
pieczarki
rukola
ser wegetariański
opcjonalnie: kotleciki sojowe

    Przy przygotowywaniu tego dania nie ucierpiało żadne zwierzę! :)

    ~ ~ ~

    Uwielbiam pizzę. Najbardziej tą - której przygotowanie nie wiąże się z cierpieniem zwierząt, nie szkodzi zdrowiu, nie jest tucząca jak zwykła pizza. Im więcej warzyw, tym lepiej. Gdyby nie to, że dieta powinna być urozmaicona a jedzenie potraw na bazie mąki nie jest wskazane w nadmiarze, jadłabym ją codziennie :) Jeśli nie użyjemy sera, pizza będzie również posiłkiem odpowiednim dla wegan.

    Przygotowanie:  Wsyp do miski ok 300g mąki, torebkę suchych drożdży i łyżeczkę soli. Dolej "na oko" ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji i wymieszaj składniki. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (na ok 1h). Rozwałkuj ciasto formując je w kształt koła lub Twojej blachy do pieczenia :) Na przygotowany spód nałóż sos - przecier pomidorowy zmieszany z oregano, odrobiną cukru oraz solą i pieprzem. Ułóż na wierzchu pokrojone dodatki - ja wybrałam papryczkę pepperoni i jalapeño, kukurydzę, paprykę, pomidorki koktajlowe i pieczarki, a następnie posyp całość startym serem żółtym. Piecz w temperaturze 200*C przez ok 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Upieczoną pizzę posyp rukolą.  Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz