wtorek, 5 sierpnia 2014

#6. Gofry z bitą śmietaną i owocami




Produkty, które "ucierpiały" przy przygotowywaniu tego dania:

mąka
mleko roślinne lub ekologiczne
jaja ekologiczne
olej roślinny
proszek do pieczenia
cukier
sól
bita śmietana roślinna
maliny
jagody

    Przy przygotowywaniu tego dania nie ucierpiało żadne zwierzę! :)

    ~ ~ ~

    Istnieje mnóstwo znanych każdemu potraw, które jedzą na co dzień "mięsożercy", a nadają się one też dla "roślinożerców". Tak, gofry są wegetariańskie (ta wersja dla laktoowowegetarian oraz, jeśli użyjemy mleka roślinnego, dla owowegetarian). Można też znaleźć przepisy na gofry wegańskie. Dzisiaj więc ponownie na słodko. Nie jem słodyczy codziennie, jednak nie dajmy się zwariować - raz na jakiś czas, na przykład jako cheat meal lub deser po wykańczającym treningu można pozwolić sobie na coś, co nie jest typowym zdrowym daniem. 

    Przygotowanie:  Żółtka z dwóch jaj, dwie szklanki mleka, łyżeczkę proszku do pieczenia, sześc łyżek oleju, łyżeczkę cukru i szczyptę cukru zmiksuj razem na gładką masę. Białka z dwóch jaj ubij i dodaj do powstałej wcześniej masy. Upiecz w rozgrzanej gofrownicy. Po upieczeniu dodaj ulubione dodatki - np. bitą śmietanę i owoce. Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz