piątek, 1 sierpnia 2014

#2. Sushi wegetariańskie




Produkty, które "ucierpiały" przy przygotowywaniu tego dania:

ryż
liście alg morskich
ocet ryżowy
awokado
papryka
ogórek
pomidor
pasta wasabi
sos sojowy

    Przy przygotowywaniu tego dania nie ucierpiało żadne zwierzę! :)

    ~ ~ ~

    Sushi robiłam pierwszy raz w życiu. Nie wyszło idealne wizualnie, ale bardzo smaczne! Dawniej miałam opory przez spróbowaniem sushi, jednak gdy zjadłam pierwszy kawałek wiedziałam już, że będzie to regularnie przygotowywana przeze mnie potrawa. Sushi jest zdrowe, moja wersja jest wegetariańska. Można przygotować jedną z oryginalnych wersji sushi (większość jest niewegetariańska) lub eksperymentować, komponując dodatki w dowolny sposób :)

    Przygotowanie: Ugotuj ryż. Przygotuj sos, mieszając ocet sojowy z cukrem i solą, a następnie podgrzewając go. Dodaj sos do ugotowanego ryżu, zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ułóż ryż wzdłuż na liściach alg morskich. Posmaruj ryż niewielką ilością wasabi, ułóż na nim pokrojone w paski dowolne dodatki. Zawiń całość w rulon. Pokrój go na średniej grubości plastry. Ułóż na talerzu, przed zjedzeniem zamocz w odrobinie sosu sojowego. Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz